Szkolenie „Kociewski produkt regionalny” jest finansowane przez Fundusz Współpracy ze środków Programu „Agro-Smak 2” realizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej
|
Opis >>> Materiały >>> Galeria >>> Szkolenie „Kociewski produkt regionalny” Głównym założeniem projektu było w podejście edukacyjno-informacyjne do określonych grup społecznych na obszarze gmin Pelplin oraz sąsiadujących (część obszaru Kociewia) w celu podjęcia inicjatywy wyodrębnienia i przygotowania wniosków do rejestracji produktów regionalnych. Region Kociewia to obszar zamieszkały przez ludność pomorską z kilkusetletnimi tradycjami, położony w osi miast: Starogard Gdański-Tczew-Świecie. Region ten charakteryzuje się czynnikami wyróżniającymi oraz posiada bogatą historię współpracy społecznej - tu tworzono pierwsze Kółka Rolnicze (Nicponia-Kraziewicz) oraz funkcjonowało szereg Spółdzielni Produkcyjnych. Transformacja ustrojowa i wynikające z niej przemiany doprowadziły do zaniku niektórych podstawowych w tym rejonie rodzajów działalności (likwidacja PGR, części Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych, likwidacja Cukrowni w Pelplinie), co spowodowało gwałtowny wzrost bezrobocia i obszarów biedy, a także zanik tradycyjnych powiązań między producentem, przetwarzającym i sprzedającym. Odtworzenie tradycyjnych więzi społecznych i większe uświadomienie tradycyjnych wartości kulturowych wśród lokalnej społeczności powinno przyczynić się do ożywienia na lokalnym rynku. Warunki sprzyjające to dopłaty do rolnictwa oraz możliwości wynikające z wykorzystania strukturalnych funduszy unijnych. Celem projektu było uświadomienie zainteresowanym grupom, że system ochrony i promocji wyrobów regionalnych, a także regionalnych dóbr kultury tradycyjnej to szansa dla mieszkańców tego regionu, bo stwarza dodatkowe, pozarolnicze źródła dochodu, chroni dziedzictwo kulturowe i pomaga w rozwoju turystyki wiejskiej. System ten daje pewność żywności wysokiej jakości, która charakteryzuje się tradycyjną i unikalną metodą produkcji. Ważne tu są wspólne działania producentów, przetwórców i świadomość konsumentów. Projekt został skierowany do rolników, grup producentów rolnych, podmiotów przetwarzających produkty rolne, samorządów oraz organizacji społecznych działających (przede wszystkim koła gospodyń wiejskich) i mogących powstać na przedmiotowym obszarze. Projekt zrealizowano w porozumieniu z lokalnymi samorządami oraz organizacjami pozarządowymi, grupami producenckimi i zainteresowanymi podmiotami gospodarczymi. Jest wstępem do podjętych inicjatyw lokalnych i samorządowych, które mają na celu opisane powyżej działania. W ramach projektu szkolenie „Kociewski produkt regionalny” zorganizowano trzy 2-dniowe szkolenia: 26 i 27 kwietnia w Pelplinie, 4 i 5 maja w Gniewie oraz 9 i 10 maja 2006 roku w Skórczu. Tematyka szkolenia: - przepisy i unormowania prawne dotyczące Produktu Lokalnego: europejskie systemy ochrony, listy produktów tradycyjnych, warunki produkcji i obrotu żywnością, ogólne warunki działalności gospodarczej związanej z obrotem produktami rolnymi i środkami spożywczymi - zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych oraz aktualne przepisy prawne obowiązujące w tym zakresie - korzyści dla regionu wynikające z tego typu działalności Wykonawcami projektu byli członkowie Stowarzyszenia "Zrównoważony Rozwój": Zbigniew Bąkowski (Przepisy i unormowania prawne dotyczące produktu lokalnego; Korzyści dla regionu wynikające z tego typu działalności) oraz Iwona Odrobińska (Możliwości pozyskiwania środków unijnych i metoda projektów), którzy przeprowadzili także dyskusję na temat możliwości poszukiwania, odtworzenia i rejestracji produktu lokalnego i warsztaty związane z przykładowym wypełnianiem wniosków o rejestrację - produktu, oraz pozyskiwanie środków finansowych. Wykłady i prezentacje przeprowadzili także: Magdalena Dudek - Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, odpowiedzialna za przyjmowanie i ocenę wniosków o rejestrację produktów tradycyjnych, Andrzej Solecki - historyk Kociewia, miejscowy radny, zajmujący się tematyką Kociewia; Dariusz Noetzel - lekarz weterynarii, pracownik Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, miejscowy radny. W realizację projektu zaangażowali się Burmistrzowie: Pelplina, Gniewu i Skórcza oraz pracownicy samorządowi, w szczególności pracownicy Gminnych Centrów Informacyjnych w Pelplinie i Gniewie.
|